Muligheter for å få en god utdannelse

Det er mye positivt man kan si om å gå på kurs, ta en høyere utdannelse og generelt sett være oppdatert på fagfeltet. For programmering er et fagfelt, med alt dette innebærer.

Men det er ikke alle som trives på skolebenken og det er ikke alle som mestrer fagene, slik som matematikk. For matematikk er blitt en svært viktig del av ethvert
utdanningsvalg innen programmering.

Muligheter for ekstra kurs i matte eller andre fag

Det er ikke få som sliter med problemer med matte, dessverre. Så de fleste utdanningsløp innen spesielt datateknikk har nå lagt opp egen forkurs hvor man kan få påfyll i forhold til matte.

Dette er en god løsning for de som har slitt på skolen og kanskje har hull i mattekunnskapene. Det krever at man jobber hardt, men belønningen er stor. Klarer å komme over ”kneika” i forhold til matte så vil man ha mange flere muligheter i forhold til jobb og ikke minst hva du vil utdanne deg som.

Dyktige instruktører er tilgjengelig på det private markedet

Skole i Norge skal være gratis, og det stemmer for alle som mestrer å sitte på skolebenken. For de som trenger litt andre opplæringsveier så er ikke alt tapt. Det finnes private aktører som kan hjelpe og gi en tilpasset opplæring som vil kunne hjelpe deg å nå ditt ønske om å kunne programmere.

Det beste er om du finner en som er glad i å programmere selv, kanskje en som faktisk jobber innen faget. Denne personen vil kunne bedre rettlede deg i forhold til hva du må ha god kjennskap til og hva som er mindre viktig.

Hvis du programmerer litt fra før, så er sjansene stor for at du har søkt på forskjellige nettsteder for å få tips og råd om programmeringsspråk og annet. De samme nettstedene vil også ha innlegg og gjerne kontaktinformasjon til programmere og andre.

Ofte stilte spørsmål

Her er det noen ofte stilte spørsmål og svar i forhold til utdanning, kurs og annet.

1. Må jeg ha gode karakterer i matte for å kunne programmere?
Svar: Nei og ja.
For å kunne lære deg programmering så må du ha en basis forståelse for matte eller en basis forståelse for programmering som kan oppveie for manglende mattekunnskaper. Så ser man på kravene til å faktisk klare å programmere så kan man klare seg godt med lave mattekunnskaper i mange av fagfeltene.
Dessverre / heldigvis så er det mange som søker seg til utdanningsløp innen programmering. Dette gjør at kravene for å komme inn på skolen øker. Søkere med de beste karakterene, spesielt i matte, vil komme inn først.

2. Er matten vanskelig?
De aller fleste som jobber hardt på et forkurs og virkelig ønsker dette, vil få det til. Så det er vanskelig, men det er ikke umulig.

3. Kan jeg ikke bare skrive programmer og selge dem selv?
Du kan gjøre alt selv. Det er flere som velger å være selvlærte og jobbe for seg selv. Spesielt innenfor app utvikling som er det siste nye og som åpner for flere muligheter for folk å lære mens de jobber.
Husk: du må selv drive din egen bedrift så sørg for å ha alt i orden i forhold til å være selvstendig næringsdrivende. Og husk å samle opp gode attester og gode kundeomtaler i tilfelle du vil begynne å jobbe for en bedrift.

4. Tar databedrifter i mot læringer?
Ja, men i likhet med mange andre steder så kan det være vanskelig å få en god lærlingeplass. Hør med skolen/kursstedet for å høre hva deres erfaringer med dette er.

5. Må jeg kunne programmere for å begynne på kurs/utdanningsløp?
Noen kurs krever en viss forkunnskap, men de fleste steder kan man begynne helt fra bunnen hvis man ønsker det.

6. Må jeg være flink i engelsk?
Ja. Programmeringsspråk, diskusjonsforum og lærerbøker er hovedsakelig på engelsk. Men husk: det er sjelden at de krever at DU skal skrive bra engelsk.

Begynn med kurs

Det kan lønne seg å begynne med å ta noen kurs og se hvordan du liker dette. Noen elsker å lære mer, andre synes gleden forsvinner når dette blir en jobb. Det er flere kurs tilgjengelig og i noen byer kan man finne gratis, nybegynner kurs i regi av folkeuniversitet som er relativt rimelige.