Programmeringsspråk

Dette er ingen opplæringsside så vi går ikke inn på alle detaljene rundt programmeringsspråk. Det er også et faktum at slike språk endrer seg hele tiden, men litt generelt går det ann å si.

Det er viktig å presisere at bak hver nettside, bak hvert spill, bak hver app som man bruker så ligger det mange koder og mye skrift. Det er denne skriften, som er helt uforståelig for de som ikke kan dette, som bestemmer hva som skjer når du beveger deg rundt på nettsiden eller bruker app’en.

Akkurat som engelsk, norsk og andre språk så følger disse kodene, denne skriften regler. Disse er unike til hver type koder, og derfor så kaller man dette språk. Så man har et programmeringspråk som brukes for å programmere app og et for nettet, et for spill o.s.v.

Så når man snakker om språk i denne sammenhengen så snakker man rett og slett om de kodene som programmererne bruker når lager programmer, setter opp nettsider, lager nettbutikk og mye mer.

For internett

De fleste som fikk smaken på programmering på 1990-tallet og begynnelsen av 2000-tallet, jobbe med koder for nettsider. I begynnelsen av dette et enkelt språk kalt HTML, som etter hvert ble utvidet med forskjellige script.

HTML dannet basisen; bestemte farger, hvor elementene skulle vises på skjermen og mye annet. Så la man til det morsomme, i form av script som gjorde at musepekeren fikk en festlig hale med små sirkler som fulgte den rundt på nettsiden. Eller at noen ord ble forstørret eller uthevet når man beveget musepekeren over.

Mulighetene var mange og etter hvert som internett vokste så fikk man flere og flere spennende script som lot programmererne gjøre mye mer enn bare å underholde.

I dag tar vi for gitt mye av det som i begynnelsen var ”ekstra”. Dette er små dialogboksen som spretter opp når du surfer på nettsiden, virtuelle handlevogner hvor du legger varene i, sikre betalingsløsninger og mye mer.

Mange av disse løsningene ble til mens man lekte seg med koder og etter hvert begynte å se alle mulighetene som internett åpnet for. Så mye av det du ser på nettsider i dag, er basert på kodene man skrev for mer enn 10 år siden.

Det er også interessant å merke seg at grunnstrukturen på de fleste nettsider fremdeles i dag er basert på HTML. Så man kan kjenne igjen koder selv om måten de brukes på har endret seg mye.

Minecraft og spilldesign

De fleste har hørt om Minecraft, et dataspill som er blitt svært populært. Dette spille ble programmet og laget utelukkende på hobbybasis og av en som var ”ufaglært”. For mange gir dette håp om at man fremdeles har muligheten til å skape spill som blir populære uten å måtte ha en lang utdannelse eller et stort selskap i ryggen.

Spilldesign bruker mange språk og det er svært mange måter å lage spill på. Tendensen er at man grafikken og bevegelsene til figurene på skjermen bare blir bedre og bedre. Ulempen med dette er at kravene for å kunne gjør skape et spennende spill øker. I dag må man ha tilgang til mye utstyr for å kunne lage spill, med mindre man velger enkle figurer og enkel handling slik som i Minecraft.